Ana Sayfa Teknoloji Cep telefonu Qualcomm’dan kablosuz kulaklıklar için CD kalitesinde ses çözümü aptX Lossless

Qualcomm’dan kablosuz kulaklıklar için CD kalitesinde ses çözümü aptX Lossless

153
0

Qualcomm’un geçtiğimiz yıl duyurduğu, MWC 2022’de de gün yüzüne çıkardığı aptX Lossless kablosuz ses aktarım teknolojisinde 16Bit / 44.1kHz CD kalitesinde kablosuz bağlantı vaat ediliyor.

CD teknolojisi her ne kadar tarihin tozlu raflarında yerini almış olsa da konu ses olduğunda hala ölçüt kabul ediliyor.

Apple Music ve Amazon gibi müzik servislerinde dinlenen parçalarda kalite olarak CD teknolojisindeki kalite yakalanmış olsa da konu kablosuz kulaklıklara ses aktarmaya geldiğinde hala kayıpsız ses aktarımından uzaktayız.

Qualcomm’un aptX Lossless teknolojisi, saniyede 1Mbps bağlantı hızıyla 16 bit / 44.1kHz kayıpsız ses aktarımını yapabileceğini iddia ediyor. İddia ediyor diyorum zira piyasada yer alan hangi kablosuz ses bağlantı teknolojisine baksanız hepsi kayıpsız ses aktardıklarını iddia ediyor.

Düzgün bir kıyaslama için ses CD’lerini baz alacak olursak bir ses CD’si saniyede 1.4Mbps veri aktarım hızına sahip. Qualcomm’un 24bit / 44.1 kHz ses aktarımı yapabildiğini iddia ettiği bir önceki yüksek çözünürlüklü ses aktarım standartı aptX HD, 576kbps aktarım hızı sunuyor.

Standart aptX ise sadece 352kbps hızda kablosuz veri aktarabiliyor. Sony’nin hali hazırda bir çok cihaz tarafından desteklenen LDAC kablosuz ses aktarım standartı ise saniyede 990kbps bilgi aktarabiliyor.

Kısacası Qualcomm, yine söz verdiği gibi CD kalitesinde olmaktan uzakta ama sektör için en iyisi olmaya aday bir ses aktarım teknolojisi ile kullanıcıların karşısında. Bu teknolojideki en üzerinde durulması gereken yenilik ise gecikme süresi. Özellikle oyunlarda önem taşıyan düşük gecikme süresi son dönemde mobil oyunculuğun yükselişiyle beraber büyük öne taşımaya başladı.

Image closeup of focused man playing video game on mobile phone

Qualcomm’un yeni aptX Lossless standartı ile 68ms gecikme süresi sunulabiliyor. Qualcomm, şu anda kullanılan teknolojilerden %25 daha iyi olduğunu belirtiyor.

aptX Lossless teknolojisinden yararlanabilmek için kulaklıklarınızın ve cep telefonunuzun bu standartı desteklemesi gerekecek. Teknoloji aynı zamanda yüksek kalitede ses kaydına da izin verecek deniyor fakat telefonlar için küçük taşıması kolay yaka mikrofonları gelir mi bir şey demek zor.

Bu yıl sonuna doğru aptX Lossless destekli ilk cep telefonu ve kulaklıkları görmeyi umuyoruz.

Önceki İçerikZTE, tekrar Amerikan yaptırımları ile karşılaşabilir
Sonraki İçerikMWC 2022 Notlarım | Nokia, Sony, HTC, Samsung …

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz