Ana Sayfa Mutlaka bakın Fuar ve inceleme videoları için bana iPhone yeter!

Fuar ve inceleme videoları için bana iPhone yeter!

311
6

Son olarak IFA 2017’deki yenilikleri telefon ile an an aktarsam da aslen Qualcomm Snapdragon 835 testleri, Londra 5G zirvesi, Computex 2017 ve Gamescom 2017’i de sadece iPhone 7 Plus kullanarak ekranlarınıza taşıdım. Bu yazıda ne oldu da böylesi bir dönüşüm kararı aldım ve 4K el kameramı, tripodumu, bilgisayarımı ve her biri 2 iPhone parası olan mikrofon setimi artık yanıma almıyorum ayrıntılı bir şekilde anlatacağım.

Hemen aşağıda CES 2015 için gittiğim Vegas’daki otel odamdan çektiğim bir görüntü var. Fuarda yanımda taşıdığım bileşenler diye kayıt altına almışım fakat bu fotoğrafta olmayan ağır bir tripod, taşınabilir USB şarj istasyonu ve telefon görselde yer almıyor. Yani tüm bunları taşırken ekstra bir de telefon taşıyordum. Şimdiyse sadece telefon taşıyorum 🙂

Sette yer alan büyük kamera olan biteni kayıt altına alıyor, mikrofon sesimi görüntü ile birlikte kameraya aktarmamı sağlıyor, çektiğim her şeyi bilgisayara aktarıyorum. Bilgisayarda Adobe Premiere Pro kullanarak videosuna göre dakikalar veya saatler süren bir düzenleme işlemi ardından düzenliyor ve sunucuya gönderiyorum.

Olay bununla da bitmiyor, sunucuya giden video için görsel hazırlanması, metin yazılması ve Donanım Haber paneline girilip bütün gerekli alanların doldurulup yayına hazır hale getirilmesi işlemi var. Belki inanmazsınız ama en uzun süren kısımlardan biri de burası.

Şimdi ne mi yapıyorum? iPhone 7 Plus’ı el tripodu üzerine takıyor ve videoyu kaydediyorum.

Video kaydı esnasında sesimin iyi kayıt altına alınabilmesi adına iPhone 7 Plus ile birlikte verilen kulaklıkları kullanıyorum. Telefonlar için üretilen bir çok farklı mikrofon çeşidi var ama emin olun hiç biri bu kulaklık seti kadar net ses alamaz.

Bu mikrofonu sadece tekil çekimler değil röportajlarda da rahatlıkla kullanabilirsiniz. Gamescom 2017 kapsamında Mithrain ve ViewSonic Türkiye’den Serhat Oypan ile yaptığım röportajlarda da işimi iyi bir şekilde gördü.

Videoyu kayıt altına aldıktan sonra, bu işin bir de düzenlenmesi gerekiyor. Eğer tekil bir ürün çekimiyse başta ön kamera ile kendimi çekerek bir sunum yapıyorum. Sonra arka kameraya geçerek ürünü anlatıyorum ve son olarak yine kendimi çekerek kapışı gerçekleştiriyorum. Arada ek görüntüler gerekebilir diye de fazladan 1-2 yakın detay alıyorum. Bunların hepsini bir araya getirip düzenlemeden bir inceleme videosu yayına alamam. Apple’ın iPhone, iPad ve Macbook ile sunduğu ücretsiz video işleme uygulaması iMovie, video işlerken Adobe Premiere Pro’da yararlandığım temel tüm işlevlere sahip.

Video üzerine video bindirme, iki farklı görüntüyü eş zamanlı ekrana taşıma, ses üzerine video bindirme, video üzerine ekstra ses dosyası ekleme, basit filtreler ile renk düzenleme, videoları bölme, boyutlandırma, hızını ayarlama, giriş ve çıkış için title ekleme, video parçaları arası geçiş efektleri gibi bir çok gelişmiş fonksiyon iMovie ile telefon ekranında rahat kullanılabilen bir arayüzde sunuluyor.

Bu program 4K videoları gerçek zamanlı düzenlemeniz bir yana işiniz bittikten sonra da onca şeyi yine gerçek zamanlı hatta kimi zaman çok daha hızlı bir şekilde istediğiniz çözünürlükte videoya dönüştürüyor. Şaka gibi ama Full HD ve 4K videoları çekiyor, sesi kaliteli kayıt altına alıyor, telefonda tüm video parçalarını bir araya getiriyor ve sonrasında dilediğiniz çözünürlükte çıktı alıyorsunuz.

Asıl can alıcı olay ise tüm bunları yaparken bekleme yok. Video dönüştürürken bile olay dakikalarla ölçülüyor. Ne zaman biteceği belirsiz bir bekleme süresi ile baş başa kalmıyorsunuz. Videoyu hazır hale getirdikten sonra da sunucuya göndermek gerekli değil mi? Yayına alınması için bir ton işlem. İşte burada Youtube’un üstün alt yapısı devreye giriyor.

Telefon ile işlenen içeriklerde bu içerik yine telefon üzerinden yayına alınacaksa en iyi yol Youtube. Bizim ekibe Youtube’a yüklediğim içerikleri otomatik olarak Donanım Haber sunucularına taşıyacak ve Donanimhaber.com üzerinde yayına aldıracak bir sistem yapmaları konusunda ısrar ediyorum. Olayı pek kavradıklarını sanmıyorum ama eninde sonunda bu işin fuarlarda hızlı olmak için tek alternatifimiz olduğunu anlayacaklar.

Fuarda herkes zamanla yarışıyor. Yeni çıkan bir şeyi fuarda çekip, otel odasında işleyip bir sonraki gün yayına koymak artık önemini hızla kaybediyor. Editörün harcadığı enerji ise boşa gidiyor. Fuarda onca yükü sırtında taşıması yetmiyor, akşam kimi zaman yemek bile yemeden otel odasına geçerek gece yarısına kadar çalışarak video hazırlaması gerekiyor. Bu işleyişin tek adamlık dev kadro ile yürümediği kesin.

Video kaydı, video düzenleme ve render sonrasında ise videonun Youtube’a aktarılması derken bu işlemler telefonun pilinin ekstra hızlı dükenmesine neden oluyor. Bir fuarda yaklaşık 1 saat 4K video kaydı ve bunların düzenlenmesi ardından pilin %40’ın altına indiğini görüyorsunuz. Tabi ki daha fazla kayıt ve günün geri kalanında iletişim olanaklarından geri kalmamak için ekstra şarj gerekli.

Taşınabilir pil konusunda TP-LINK TL-PB10400 beni hiç yüzüstü bırakmadı. 2A çıkışı ile tabletleri bile iş yaparken şarj edebilen güç kaynağı aynı zamanda üzerindeki Led ile karanlık sahnelerde ek ışık ile çekim olanağı bile sunuyor. Şu sıralar markanın farklı modelleri satışta sanırım ama bulursanız bu modelden bir tane köşeye koyun. Eninde sonunda ihtiyacınız olacak 🙂

Peki bana ne lazım?

iPhone 7 Plus şu anki haliyle kamera kalitesi, hız ve pil konusunda aslen işimi görüyor fakat ekstra ne isterdin derseniz bir kaç şey sayabilirim;

1. 4K, OIS ve geniş açı lensle donatılan ön kamera

Fuarda tek başımızayız. Hem kendimizi çekmemiz hem de ürünü göstermemiz gerekiyor. iPhone 7 Plus’ın arka kamerası iyi çalışan optik sabitleme, ortam ışığını algılama ve odak hızıyla bana yeterince kolaylık sağlıyor. Fakat ön kamerasının iyileştirilmesi gerekli. Daha keskin görüntüler için 4K video kaydı yapabilen bir sensör şart. Aynı zamanda titreşimsiz videolar için de optik sabitleme fena olmaz.

Biraz daha geniş açılı bir lense sahip olursa en azından telefonu çok uzakta tutma derdinden de kurtulmuş oluruz. Tabi geniş açı mı yoksa daha iyi ışık alan normal bir lens mi deseler, ikisi bir arada olmayacaksa daha iyi ışık alan lens ilk tercihim olur.

2. Kablosuz kaliteli ses kaydı yapan mikrofon desteği

Kablolu kulaklık iş görmüyor mu diye sorarsanız görüyor fakat ön kamera ile kendimi çekerken görüntü pek hoş durmuyor. Eğer Bluetooth üzerinden kaliteli ses aktarımı yapabilen kablosuz mikrofonlara destek sunulursa kameralardan telefonlara geçiş hız kazanacaktır diye düşünüyorum. Özellikle 2 yaka mikrofonu Bluetooth 5.0 üzerinden tek telefona bağlanabilirse işler tamamen değişir.

3. Arka kamerada geniş açı seçeneği

LG’nin yöntemi burada dar açı kamera yanında geniş açılı 2. bir kamera konumlandırılmasına dayanıyor. Fakat bu boşa masraf. Bana sorarsanız telefon kameralarında yenilikçi yaklaşımlar arayan üreticiler, aynasız fotoğraf makinelerinde olduğu gibi değiştirilebilir lensler için uyumlu kasalar yapmalılar. Eğer kullanıcı düz kullanacaksa sorun yok. Telefonu aldığı gibi kullansın ama profesyonel ihtiyaçlar söz konusu olduğunda lensi değiştirebiliyor olmak fark yaratır.

iPhone özelinde üretilen bir çok lens kiti ve lens takmayı kolaylaştıran kılıf benzeri aksesuar mevcut. Fakat iPhone, daha baştan değişebilir lensler için üretilmediğinden dolayı bu lensler ihtiyaç duyulan keskinliği sunmaktan uzaklar ve çoğu zaman rahatsız edici görüntü bozulmalarına neden oluyorlar. Telefon kasası ve sensör baştan değişebilir lenslere göre tasarlanırsa modüler telefon fantazisinde en işe yarar sonuç ortaya çıkabilir.

Sonuç

Artık fuarlardan daha fazla videoyu, çok daha hızlı bir şekilde takipçilere ulaştırabiliyorum. IFA 2017’den bel ağrısı olmadan döndüm. Yorulmadım mı yoruldum ama en azından eve döndüğümde tüm videolar izleyenlerle buluşmuş ben de sırtımda gereksiz ağırlık taşımamış oldum. Bundan sonra beni ağır tripodlar, kameralar ve mikrofonlar taşırken zor görürsünüz. Daha fazla mobilite için yeni aksesuarlar ve yazılımlar peşinde koşuyor olacağım.

Bulup kullanmaya başladıklarımı ara ara paylaşırım 🙂 Telefon aksesuar önerileri için şu yazıma bakabilirsiniz

https://www.mesutcevik.com/2017/05/21/aliexpress-siparislerim-yaka-mikrofonu-3/

Siz ne düşünüyorsunuz?

Siz ne düşünüyorsunuz? Lütfen yorumlar kısmında paylaşın.

Önceki İçerikDurum raporu #1 “Tayvan, Amerika, Ankara, Londra hattı”
Sonraki İçerikParam olsa alırdım #4 | Canlı yayın prodüksiyon araçları

6 YORUMLAR

  1. Rode’un akıllı telefonlar için kullanıma sunduğu yaka mikrofonunu (Smartlav) öneriyorum. Hatta kesin kullanıyorsunuzdur sanmıştım 🙂

  2. IFA videolarını izlerken bağırmanızdan dolayı çok cızırtı vardı. Her ne kadar müzik kalitesi iyi olsa da mikrofon kalitesi için aynı şeyi söyleyemeyeceğim. Sadece bu sizin için geçerli değil, iPhone’a sahip arkadaşlarımla telefon görüşmesi yaptığımda da böyle bir şey vardı. Kulaklığın mikrofonu sanırım tiz seslere karşı aşırı duyarlı.

  3. Abi beko ve grundig standını çektiğin videoyu izledim ve daha videonun başında kalite düşüklüğünün farkına vardım.Ses konusunda sorun yok.Yeterince iyi bir ses kaydı almışsınız.Ancak video kalitesi daha iyi olsaymış dedirtiyor.Özellikle karanlık noktalardaki karıncalanma ve ışıklı yazılardaki flu görüntü insanı rahatsız ediyor.İnsan izlerken keşke şu parlamalar, flu kısımlar ve karıncalanmalar olmasa diyor.
    Elbette elinde telefon ile fuarı gezip içerik oluşturmanın sana ne kadar kolaylık sağladığını tahmin edebiliyorum.Kim isterki onlarca ekipman ile uğraşmayı ? Fakat video kalitesinde bariz bir fark oluşmuş.Daha çok hızlı tüketip geçilecek içerikler çekmeye uygun.Zaten de fuar videolarını 1 kez izleyip geçiyoruz.Bende açıdan düşünüp dert etmedim.Fakat İphone 7 Plus bana yeter başlığı biraz iyimser olmuş.İphone 7 plus beni idare eder veya işimi görür daha doğru olurdu.Şaka bir yana güzel bir yazı olmuş.Fuarda çektiğiniz görüntüleri de izlemesi zevkliydi.İyi çalışmalar dilerim 🙂

  4. İphoneda moviePro uygulamasına bir göz atın 4k da dahada fazla kalite alabilirsiniz anlık iso ve diğer ayarlamaları yapabilirsiniz ve en önemli olan video kalitesini tamamen size bırakıyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz