Ana Sayfa Teknoloji Cep telefonu MWC 2022 Notlarım | Nokia, Sony, HTC, Samsung …

MWC 2022 Notlarım | Nokia, Sony, HTC, Samsung …

586
0

Pandemi nedeniyle 2 yıl ara verilen Mobil Dünya Kongresi 28 Şubat – 2 Mart tarihleri arasında tekrar kapılarını açtı. Geleneği bozmadık ve daha ilk gününden fuarda yerimizi aldık. Fuara TürkTelekom’un daveti ile katıldım. TürkTelekom, bu sene fiber altyapı yatırımlarını arttırarak devam edeceği ve geçtiğimiz sene yapılandan fazlasını yapacaklarının sözünü verdi.

5G konusunda işbirliktelikleri yapabilmek adına da Huawei, ZTE, Nokia gibi devlere anlaşmalar imzaladı. Söylenenlere göre 2 seneden önce Türk kullanıcıların aktif bir şekilde 5G kullanmaları hayal gibi görünüyor.

Nokia sadece cihaz değil altyapı konusunda da mobil dünyanın gözde üreticilerinden biri fakat bu fuarda daha çok altyapı yönüyle gövde gösterisi yapıyordu zira ne fuarda sergilenen cihazlarda özel bir yan vardı ne de cihazlar için ayrılan alan görülmeye değerdi. Eski heyecanı yoktu.

Şu sıralar hemen buraya tıklayarak okuyabileceğiniz Amerika’daki sahte vize davası ile başı dertte olan ZTE, fuara geniş çapta katılım gösteren üreticilerden biriydi. Bir dönem ülkemizde de üst seviye telefon modelleri ile varlık göstermeye çalışan fakat Axon 7 ile hafızalara kronik hoparlör problemleri ve yazılım sıkıntıları ile kazınan marka, alt yapı konusunda çalışmalarına devam ediyor. Daha önce MWC’e özel sergilediği oyun telefonları ile öne çıkan üretici, MWC 2022’de kayda değer bir ürün ile yer almadı.

HTC, sanal gerçeklik kasklarının çıkışı ile birlikte büyük bir dönüşüm sürecine girmiş ve bir süre sonunda tepe model cep telefonu üretimini bırakarak yoluna sadece sanal gerçeklik kaskları ve aksesuarları ile devam etme kararı vermişti.

Fuar alanında deneme fırsatı bulduğu HTC Flow, cep telefonuna USB C portu üzerinden bağlanarak gücünü sağlıyor ve telefonu çok hassas bir kontrol cihazı olarak kullanma şansı veriyor. Gözlük kullananlar için de uygun lens ayarlarına sahip olan gözlük hem çok hafif hem de görüntü kalitesi olarak tatmin edici.

HTC’nin yakın bir zamanda bu tip kaskları besleyecek performansta yeni nesil bir cep telefonu da pazara sürerek mobil ortamdaki sanal gerçeklik deneyimini pekiştireceği konuşuluyor. Sanırım HTC yıllar sonra çağı tekrar yakalamış gibi görünüyor.

Samsung, bir süredir MWC’den hemen önce Galaxy S serisi lansmanı yapar sonrasında ise MWC’de bu lansmana katılma fırsatı olmayan editörler için deneyim alanları oluşturur, endüstri ile yeni modelleri paylaşırdı.

Bu geleneği değişmedi hatta Galaxy S serisi lansmanı için fuardan çok daha erken bir tarih belirleyen Samsung, MWC 2022 özelinde de yeni dizüstü modellerini kullanıcılarla buluşturdu. Videoda da özel bir yer ayırdığım bu deneyim alanı, çok etkileyici bir tasarıma sahipti. Baştan sona Samsung teknolojileri ile donatılan alan en kalabalık stantlardan biri olma özelliği taşıyordu.

Fuarın en etkileyici standı kesinlikle Huawei’e aitti. Firma sanki Amerika ambargosu yokmuş, satışlar ve dünya genelindeki altyapı yatırımları tam gaz devam ediyormuşçasına ben buradayım diyordu. Hem Huawei telefon ve diğer teknolojik ürünlerini hem de altyapı teknolojilerini barındıran stant başlı başına bir fuar olabilecek kapasitede ve dizayndaydı.

Umarım Huawei’nin Google ambargosu sona erer ve yakın zamanda fark yaratan cihazları ile endüstriye heyecan vermeye devam ettiğini görürüz. Biz bu standa TürkTelekom ile Huawei arasında yapılan işbirliği sözleşmesi için uğradık.

Xiaomi, artık farklı bir yöne doğru ilerliyor. Redmi telefonlar fiyat/performans kategorisinde tutarken Mi serisi telefonları ile orta üst ve üst seviyeyi hedefliyor. MWC 2022’de premium markalar arasında mücadele edebilecek kabiliyette olduğunu gösterebilecek bir stantla da ziyaretçileri ağırlıyordu.

Robot köpeği, şeffaf televizyonu, katlanabilir telefon konseptiyle daha önce görmediğimiz bir şey olmasa da firmanın tüm ilgi çekici ürünlerini görebileceğiniz iyi bir stanttı.

Genel değerlendirme yapmam gerekirse fuarın özellikle cihaz alanında bir heyecanı kalmamıştı. İnsanları robot köpek, sanal gerçeklik deneyim alanları ve robot barmen gibi gösteri odaklı yerlere daha fazla ilgi gösterdiği, cihazlara elini bile sürmediği en garip MWC’lerden birine şahit olduk.

Telefon üreticilerinin yeni modelleri ile pandemi ile değişen tüketici psikolojisi ve alışkanlıklarına cevap vermedikleri görülüyor.

Bu durum, birbirinin tasarımlarını ve inovasyonlarını çalan, hazırdan yiyen ve savaşı teknoloji ile değil fiyat kırarak vermeye çalışan Android üreticilerinin geleceği açısından kaygı verici.

Bakalım bir sonraki sene bize neler gösterecek. HTC, Sony ve LG gibi inovasyon odaklı giden üreticilerin ilgi çekici ürünlerini arayan bir MWC 2022’i geride bırakmış olduk.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz