Ana Sayfa Genel Rusya, internetten ayrılmaya hazırlanıyor!

Rusya, internetten ayrılmaya hazırlanıyor!

4165
2
Kremlin

Başlık garip gelmiş olabilir ama gerçek. Putin yönetimindeki Rusya, Ukrayna işgali sonrası batılı devletlerin Rusya’ya karşı uygulamaya koyduğu ekonomik ve siyasi ambargolar ardından olası bir internet yasağına hazırlanıyor.

view of Kremlin in the winter, Moscow, Russia. Winter in Russia

Bugün Rusya’daki ulusal internet servis sağlayıcılar ve online hizmet sağlayan şirketler için hazırlanan kararnameye göre Rusya’daki şirketlerin Google ve benzeri batılı şirketlerden aldıkları tüm servisleri sonlandırmaları ve Rusya merkezli olanlarla değiştirmeleri isteniyor. Aynı zamanda verilerini Rusya dışında tutan şirketler için de verilerini Rusya’ya taşıma şartı getiriliyor.

Rusya içindeki sunucularda, tamamı Rusya merkezli servis ve teknolojiler kullanarak hayatlarına devam etmeleri istenen şirketlerden aynı zamanda Rusya içindeki DNS servislerini kullanmaları ve domainlerini .ru uzantılı olanlarla değiştirmeleri de isteniyor. Bu değişiklikler için verilen süre ise 11 Martta dolacak.

Apple, Samsung, Spotify gibi devlerin Rusya’daki hizmetlerini durdurduğu, Rus yayın organlarının yasaklandığı, Rusya’nın Swift sisteminden çıkartılarak Rus zenginlerin ve bankaların varlıklarına el konulmaya başlandığı bu ortamda Rusya’nın internetten tamamen soyutlanmayı beklemesi ve ülkedeki şirketlerin böyle bir duruma hazır olmalarını istemesi garipsenecek bir durum değil tabi.

Dileriz en kısa zamanda Ukrayna işgali gibi akıl almaz bir fikirden geri dönülür hem daha fazla can kaybı ve yıkım yaşanmaz hem de sadece Rus hükümetini değil Rusya’daki sivilleri de ciddi şekilde etkileyen aynı zamanda etkileri Türkiye’de bile ciddi sorunlara neden olan bu yaptırımlar hafifletilir.

Bu şart ve düzenlemelerin Yandex gib uluslararası alanda aktif kullanılan Rusya kökenli online hizmet ve servis sağlayıcıları nasıl etkileyeceği ise merak konusu.

2 YORUMLAR

  1. Mesut hocam hayırlı akşamlar , sizlerin fujifilm xh2s modelini incelediğinizi biliyoruz , fakat bugün web sitenizde gezerken “ekipmanlarım” listesine gözüm takıldı , orada kamera ekipmanlarınıza baktığımda sadece fujifilm xh2 modelini gördüm . Şu öğrenmek istiyorum sizlerin Xh2s modelini incelediğiniz videodan itibaren çekien videolar xh2 modeli ilemi çekildi yoksa xh2s modeli ile mi ? Cevaplarsanız sevinirim hocam. Sevi ve saygılar 🙂

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz