İşim gereği sık sık yurt dışına gidip gelmem gerekiyor ve kimi zaman aktarmalarıyla birlikte 20 saati bulunan uçuşlar ardından gideceğim yere varıyorum.

Bu yazıda yurt dışı yolculuklarını olabildiğince hafif atlatmak için neler yapıyorum, hangi teknolojik cihazlarla işimi kolaylaştırıyorum gibi kişisel önerilere yer vereceğim.

1. Gideceğiniz ülkeyi ve şehri araştırın

Yolculuk öncesinde bu soruları cevapladığınızdan emin olun;

  • Hangi para birimini kullanıyorlar?
  • Kredi kartı kullanımı yaygın mı yoksa nakit mi taşımak gerekiyor?
  • Kredi kartım yurt dışında alış verişe açık mı?
  • Cep telefonu hattım roaminge açık mı? (Yurt dışı arama demeyin roaming diye açtırın zira yurt dışı arama derseniz genelde Türkiye’den yurt dışını aramayı açıyorlar)
  • Cep telefonu operatörünüz özel yurt dışı tarifeleri sunuyor mu?
  • Gittiğiniz ülkede en uygun data hattı nereden nasıl alınır?
  • Uber kullanılabiliyor mu? Alternatif ulaşım yöntemleri neler?
  • Elektrik prizleri hangi standartı kullanıyor. Ne tip bir dönüştürücü almam gerekiyor?
  • Musluk suyu içilebiliyor mu?
  • Şu anda hangi mevsimi yaşıyorlar ve gideceğim tarihlerde hava durumu nasıl?

2. Bavulunuz küçük olsa dahi check-in esnasında teslim edin yanınızda uçağa götürmeyin

Yurt dışına çıkarken hava limanında olabilecek en az eşya ile dolaşacak şekilde plan yapın. Uçaktan hızlı çıkarım, bavul bekleme bölümünde vakit kaybetmem diyerek bavulunuzu yanınıza almak gibi bir hata yapmayın.

Yurt içi uçuşlar için bu mantık iş görebilir fakat yurt dışında uçaktan çıktıktan sonra pasaport kuyruğuna giriyorsunuz. Pasaport kuyruğunda eğer şanslıysanız en az 30dk bekliyorsunuz. Kimi zaman bu süre 2 saati bulabiliyor. Siz pasaport kuyruğunda beklerken bavulunuz uçaktan indirilmiş, bavul alma bölümünde hazır bekliyor oluyor.

Bavulu kabine götürmeyerek hem yükünüzü azaltmış oluyorsunuz hem de eğer ekonomi uçacaksanız kabin içinde boş yer bulabilecek miyim stresi de ortadan kalmış oluyor.

3. Gözlük, kablo veya kulaklıklar için özel bölmeleri olan çok gözlü bir sırt çantası edinin

Yanınıza alacağınız sırt çantasının sırtınıza denk gelen kısmı hava alan yumuşak pedlerle desteklenmiş olsun. Aksi taktirde çok terletir ve çantanın içindeki dizüstü veya tablet gibi sert cisimler omurganıza ekstra yük bindirirler.

Gözleri gruplayın. Yolculuk sırasında en fazla kulaklık, şarj kablosu ve taşınabilir bataryaya ihtiyacınız oluyor. Bu yüzden bu tip ihtiyaç duyulacak şeyleri diğer eşyalarla karışmayacakları farklı gözlerde tutun.

İşinize yarayıp yaramayacağından emin olmadığınız şeyleri kesinlikle bavula koyun. Sırt çantanızı olabildiğince hafif hazırlayın.

Güvenlik kontrolü esnasında tablet ve dizüstü gibi eşyaları çantadan çıkartmanız istenecek bu yüzden kolay çıkartabileceğiniz yerlerde olduklarından emin olun.

4. Dizüstü ve tablet gibi güvenlik kontrolü sırasında çıkartmanız gereken şeyleri şarj edin, bavula koymayın (Sadece çift güvenlik noktası olan ülkelerde geçerli)

Türkiye ve Rusya gibi havalimanlarına girişte de güvenlik noktasından geçtiğiniz ülkelerde dizüstü ve tablet gibi cihazları sırt çantanıza koyun.

Bu cihazlar bavulunuzla birlikte check-in esnasında teslim edilecek olsalar dahi güvenlik kontrolü sırasında çıkartıp çalıştırmanız isteniyor. Cihazın en azından açılış ekranını gösterecek kadar şarjlı olduğundan emin olun. Aksi taktirde güvenlik noktasında el konulabilir.

İlk güvenlik kontrolü ardından eğer isterseniz bavula koyup check-in esnasında bavulla birlikte teslim edebilirsiniz.

5. Uçakta koridor tarafını tercih edin, erken online check-in önemli

Özellikle ekonomi uçuşlarında diz mesafesi çok kısıtlı. Bu yüzden arada ayağınızı koridora doğru uzatıp rahatlayabilirsiniz.

Kimseye sormadan, izin istemeden kalkmanın rahatlığı da başka tabi. Uçarken görecek bir şey yok. Bu yüzden cam kenarı, uzun uçuşlar için işkenceye dönüşebilir.

Uçuşunuza 24 saat kala online check-in yapabilirsiniz. Mutlaka erkenden girip koltuğunuzu kapın.

Türk Hava Yolları gibi bazı hava yolu şirketleri acil çıkışları satın almanıza izin veriyorlar. 5-6 saatin üzerinde uçacaksanız küçük bir fark ücreti ödeyerek sınırsız diz mesafesine kavuşabilir, ayaklarınızı dilediğiniz gibi uzatarak yolculuk yapabilirsiniz.

Eğer ek ücret ödemek istemezseniz havalimanına gittiğinizde bilet kontuarında görevliye acil çıkış alıp alamayacağınızı sorun. Boşsa ücretsiz verebiliyorlar.

1
2
Önceki İçerikParam olsa alırdım #1
Sonraki İçerikParam olsa alırdım #2

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz