Daha önce buraya tıklayarak ulaşabileceğiniz yazımda da belirttiğim gibi bir süredir kendi 3 boyutlu yazıcımı yapma peşindeyim. Aslında benim buradaki fonksiyonum sadece parçaları bir araya getirme kısmı zira 3D yazıcı parçalarını bir araya getirerek çalışır hale getirecek kişi lise sıralarından beri arkadaşım olan Abdullah Özdemir olacak 🙂 Daha önce 3-4 tane 3D yazıcı bir araya getirdiği için bu konuda oldukça tecrübeli.

3 boyutlu bir yazıcı yaparken, temel alabileceğiniz bir çok platform var. Biz Prusa i3’ü baz alıyoruz. Şase ise tamamen metal olacak.

Çok şanslıyız ki lazer kesim metal kasa üretimi yapan yerli bir üretici bulduk. Yurt dışı ile kıyaslandığında ise çok uygun bir fiyata bu kasanın sahibi olduk. Kasanın üretimini yapan Durmuş Kocaman’a buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Sadece metal şase değil aynı zamanda Miller, Gijon ve Civataları da Durmuş Bey’den temin ettik. Hızlı bir alış veriş oldu.

Yaptığımız 3 boyutlu yazıcıda plastik parça olmaması adına flementi eritip, baskıyı gerçekleitiren kısım olan Ekstruder tercihimizi de tamamı bir arada bütünleşik olan Mk8’den yana kullandık.

Şu anda siparişini geçmediğim 30A SMPS güç kaynağı ve motorlar kaldı. Henüz nereden alsam karar veremedim. Motorlar için 2. el alternatifleri de değerlendiriyoruz fakat 3 boyutlu yazıcılar yaygınlaştıkça 2. el motor bulma işi de zorlaşıyor.

Ekstruder gelene kadar motor bulamamış olursak büyük ihtimalle SMPS ile birlikte motorları da Türkiye’den sipariş geçeceğim. Artık bekleyecek sabrım kalmadı ilk baskıyı almak istiyorum 🙂

Eğer süreç istediğim gibi devam ederse, bu iş sonunda bir nasıl yapılır videosunu Donanimhaber.com üzerinde yayına alacağım.

Önceki İçerikZamanda yolculuk 21 yıllık serüven ve 2005-2006 yıllarındaki PC bileşenlerim
Sonraki İçerikAliexpress’den siparişini geçip memnun kaldığım ürünler [Mobil kategorisi] #1

17 YORUMLAR

  1. İyi günler,
    Abi kolay gelsin, ben Konyadan Veli Ahmet AKTEKE, zamanında seni 3D Yazıcıyı yapalım diye masrafa sokmuştum. İşe girdim, aynı zamanda okulda olunca neredeyse hiç boş vaktim olmadı, o yüzden ilgilenemedim kusura bakma. Motorları almamışsın galiba, yazıcıda kullanabileceğin 5 adet Nema 17 Japon Servo motor bende var, onları hediye etsem kabul edermisin? Şuan sınav haftasındayız, o yüzden motorları evden alamam ama 17 Nisanda kargoya verebilirim istersen.

    • Veli Selam, hiç üzülme zira o dönem alınan parçaları da kullanacağız. İşe girmiş olmana da çok sevindim. İstanbul’a gelirsen ofise mutlaka uğra 🙂

      Eğer motorlar kenarda duruyorsa bedelini ödeyip almak isterim fakat sen de bu işlerle yakından ilgilisin. İleride işine yaramayacaklarına emin misin?

  2. Bende bunu bekliyordum.
    Nasib olursa askerden gelene kadar ben yapmış olursun herhalde abi o zamana kadar nasıl yapılır videonu sbırsızlıkla bekliyor olacağım.
    Yalnız bir şey danışacağım mesut abi aynı anda tek flament mi, yoksa çift renk ament mi basacak yani renk değiştirme kısmını bahsediyorum bence yapmışken çift renkli yap ürün baskı yaparken farklı renk gerektiğinde sürekli flament değiştirmeyle uğraşmayalım 🙂
    internetten çok baktım araştırdım fakat senin tarifi merakla ve sabırsızlıkla bekliyorum ilk senin heykelini basacağım 😀
    Saygılar,

    • Hayırlı teskereler 🙂 Tek olacak çift biraz karışık ve maliyetli. Belki teki dikip kullandıktan sonra çift macerasına atılırız 🙂

      • Ben çift düşünüyorum ama dediğin gibi maliyetleri de hesaba katarsak yapacağımız işe de bağlı gerçi ama tek flament basanları ilk etapta uygun olabilir birde kickstarter’da 100$’a bulunabiliyor hazır yazıcılar ama onların da flamentleri özel ve pahalı oluyor o konuda fikrin var mı abi
        bu arada teşekkürler abi 🙂
        bir ara sizin ofise uğrayacağım

        https://www.kickstarter.com/projects/974179222/ability1-3d-print-real-metal-parts-at-home?ref=discovery

        bu metal basıyor ama bunu biraz modifikasyonla çok uygun fiyata istediğimiz flamenleri basar hale getirebiliriz diye düşünüyorum.
        Dolandırıcı olmasalar oradakiler müthiş bence de güvenemiyoruz arada dolandırıcılar da çıkınca.
        Sence uygun mu ?

  3. Forumdaki 3d yazıcı konusunda çok bilgili arkadaşlar var. Kendileri ekstruder imalatı yapıyolardı geçen yıl heveslenip araştırmıştım. Yeni ekstruderler çıkmış baya güzel görünüyor. Bunları daha önce test ettiniz mi ilk mi olacak? Ve yazıcıyı hangi amaçla kullanacaksınız?

    • Daha önce test etmedim 🙂 Fakat yazıcıyı kuracak arkadaşım tecrübeli ona güveniyorum. Daha çok hobi amaçlı yaptığım elektronik cihazlar için kullanacağım.

  4. Mesut abi bu konu noldu? Zaman da geçmiş ben mi görmedim acaba? Bu ara ben de araştırmaya başladım da bir de sizin tecrübelerinizi de görüp denemek istiyorum.

  5. motorlar için aliexpress’in türkiye deposundan satış yapan bir mağaza var onu öneririm. bende 3d yazıcı yapıyorum 5 tane aldım çok güzeller.

    güç kaynağı olarak ben pc power supply’ kullanacağım. hem 5v 12v gibi çıkışları oluyor. hem değiştirmesi kolay. hemde daha güvenli.
    geleneksel 12v güç kaynakları genellikle çin üretimi ve güvenlik konusunda pc power supply’ından daha gerideler.

    ayrıca octoprint kullanırsanız pc power supply’ına kapatma ve açma sinyali gönderip yazdırma işini durdurma devam ettirme gibi işleri kolayca yapabiliyorsunuz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz