Ana Sayfa Ne diyorum ben İstanbul Anadolu Yakası Toplu Taşıma Notlarım

İstanbul Anadolu Yakası Toplu Taşıma Notlarım

352
6

Son dönemde Anadolu yakasındaki trafik içinden çıkılmaz bir hal aldı. Avrupa yakasında trafiği çözmek için sürekli yeni tüneller, yeni yollar yapılırken Anadolu yakasında en büyük yenilik Küçükyalı’dan Bostancıya uzanan yolun 3 şeritten 6 şeride çıkartılması oldu.

Bu değişiklik, Küçükyalı E5 üzerine yeni yapılan AVM’nin önünü açtı açmasına ama Bostancı’dan sonra tekrar 3 şeride düşen yol nedeniyle yine trafikte zor anlar yaşanıyor. Bekleme süreleri uzuyor.

Eskiden sadece işe gidiş ve işten çıkış saatlerinde yoğunlaşan trafik artık hep var. Ne zaman yola çıkarsanız çıkın trafiktesiniz. Bu da yetmezmiş gibi son 1 senede trafikten yol alınamaz hale gelen Kartal – Kadıköy E5 hattı üzerinde 4 yeni alış veriş merkezi yapıldı.

Durum böyle olunca artık otomobili evde bırakıp yola toplu taşıma ile devam eder oldum. Daha önce ara ara kullandığım toplu taşımayı son 2 aydır sürekli kullanıyorum ve bu yazıda Anadolu yakası içinde yer alan toplu taşıma sistemlerinde bu zaman içinde gözlemlediğim şeyleri küçük notlar halinde aktaracağım.

En hızlı ulaşım aracı Minibüs

Çok hızlılar; açık yolda özel otomobilimle 30 dakikada aldığım yolu, yoğun trafikte 35-40 dakikada gidiyorlar. Tabi bunu yapabilmek için de kural, kanun tanımıyorlar. E5’e çıkmadan önce ara yollarda kırmızı ışıkta filan durmak gibi bir alışkanlıkları yok.

Emniyet şeridini özel yolları gibi kullanıyorlar, zaten özel otomobillere göre daha hızlı gitmelerinin sebebi de bu.

Kafası atan şoför, yayaları ezdi haberi

Makas atma, yoldaki diğer araç sürücüleri ile takışma, minibüs kullanırken sigara içme, kapasitesinin üzerinde yolcu taşıma gibi aklınıza gelebilecek kural dışı ne varsa yapıyorlar. Klima filan hak getire, pencereden gelen hava ile ne kadar serinlerseniz o kadarla yetinmeniz gerekiyor.

Şoförlerin elinden cep telefonu eksik olmuyor. Bir elde sigara, diğerinde cep telefonu Allah’a emanet bir yolculuk.

Ama en uygun fiyatlısı ve en hızlısı.

Otobüs, konforsuz ve yavaş

Bir yere giderken otobüs ile gitmek için tek neden aylık veya indirimli İstanbul Kart sahibi olmak olabilir. Bunun dışında otobüsler hem konfor hem de hız anlamında en geri toplu taşıma araçları olma özelliklerini yıllardır sürdürüyorlar.

18K Sultanbeyli – Kadıköy İETT Otobüsü

Konfor anlamındaki en büyük sıkıntı iklimlendirme sistemlerinin dengesiz çalışması oluyor. Kışın, montla binen yolcular görmezden gelinerek iklimlendirme sistemi gömlekle oturan şoföre göre ayarlanıyor ve bu yüzden otobüsler aşırısı sıcak oluyorlar.

Montunu eline al öyle git diyebilirsiniz ama herkesin oturmadığını ve genelde kapasitesinin üzerinde yolcu alan otobüslerde ellerimizi bir şeyler taşımak yerine düşmemek için demir tutmak için kullandığımızı unutmamamız gerekli.

Otobüs şoförleri de kimi zaman emniyet şeridini işgal etseler de sanırım otobüsün geniş yapısı nedeniyle genelde kurallara uygun şekilde otoyolda gidiyorlar. Bu da yoğun trafikten etkilenmelerine neden oluyor.

Her durakta durdukları da düşünülürse, zaman konusunda da avantaj sağlamıyorlar.

Otobüsleri daha etkin hale getirmenin tek yolu, belli saatlerde E5, en sol şeridi sadece otobüs, minibüs ve içerisinde 1 den fazla yolcu taşıyan otomobillere ayırmak olacaktır. Amerika’da etkin çalışan sistem ile toplu taşıma araçlarının trafikten daha az etkilenmesi sağlanıyor.

Kameralarla denetlenen sistemde eğer kural ihlali yapılırsa da sürücülere ağır maddi cezalar uygulanıyor.

Kısacası Anadolu Yakasında otobüs ile gideceğime özel otomobilimi alırım. Hem trafikte daha az beklerim hem de kat ve kat konforlu giderim.

Anadolu Yakası Kadıköy-Tavşantepe Metro Hattı; uzun yol yapmayacaksan binme

Anadolu Yakasında metro hattı ne trafiğe ne de taşımaya çözüm oluyor. Metro hattı sonrasında hali hazırda işlemekte olan hiç bir otobüs ve minibüs hattı trafikten eksilmedi aksine metrodan inenlerin büyük bir kısmı hala daha bu minibüs ve otobüs hatlarına aktarma yaparak evlerine veya iş yerlerine gidebiliyor.

Yani eskiden 1 araçla gittiğiniz yere metro kullanırsanız 2 araçla gidiyorsunuz.

Çünkü geçtiği yer E5, otoyolun altı. Otoyolun çevresinde metro bitimi sonrasında 3-5 mega konut projesi yükselmiş olsa da yolcuların çoğu E5’in altı ve üstü diye tabir edilen daha iç noktalarda oturuyor.

İstanbul’daki yükselti farklarından dolayı da bir çok metro istasyonu yerin çok altında inşa edilmiş durumda. Kısa mesafede metro kullanmak isterseniz Metro’ya in çık için harcayacağınız toplamda 10-15 dakikalık sürede aynı hat üzerinde işleyen minibüs veya otobüse binerek gideceğiniz yere gidebiliyorsunuz.

Metro hattı ve durakları, metrobüs ve hazırda olan otobüs hatlarından bağımsız olarak planlanmış. Ne hikmetse alış veriş merkezleri ve plazaların hemen altında metro durağı varken Metro’dan çıkıp Uzunçayır Metrobüs Durağına yürüyerek gitmek isterseniz harcadığınız süre, in çık derken 15 dakikayı aşıyor.

Çoğu zaman bozuk olan yürüyen merdivenleri, asıl amacı engelli, yaşlı ve çocuklu kişileri taşımak olan asansörleri işgal eden 2 ayaklı bencil sürüsü nedeniyle bozulan asansörleri hesaba katmıyorum bile.

Özetle Anadolu Yakası Metro Hattı, Pendik ve Kartal tarafından Beşiktaş’a gidecekler veya aktarma uzun olsa da Metrobüs’e aktarma yapacaklar için idealken eğer E5 üzerinde oturmuyorsanız en hantal ve anlamsız toplu taşıma sistemi olma özelliği taşıyor.

Gebze – Halkalı Banliyö Tren Hattı

Konfor desen var, hız desen var, Metro gibi halkın yaşadığı yerlerle alakasız yerlerden gitmek yerine direkt olarak halkın yerleşim alanlarına yakın yerlerden geçiyor. Aktarma yapmanız gereken duraklarla dip dibe. Maltepe minibüs yolu üzerinde otururken kullanmaktan keyif aldığım ve bana gerçekten zaman kazandıran bir toplu taşıma şekliydi.

Fakat gel gör ki İstanbul’un en iyi planlanan, en etkin işleyen toplu taşıma hattı yıllardır bakım ve yenileme çalışmaları nedeniyle kapalı. Yakın bir zamanda açılması planlanıyor, umarım açılır da İstanbul Anadolu yakasında kaliteli bir toplu taşıma alternatifine kavuşulur.

Toplu taşıma ne kadar gelişirse gelişsin trafiğe çözüm olmaz

Yazının sonunda şunu belirtmem gerek, kimi yerlerde okuduğunuz trafiğe çözüm bulmak için toplu taşıma sistemlerinin çoğalması ve gelişmesi gerektiğini savunan kişilerden değilim.

Toplu taşıma trafiğe çözüm bulmaz, kişilerin bir noktadan diğerine giderken hızlı ve zamanında gitmesini sağlar (sağlamalı). Siz toplu taşımayı geliştirip yolları boşalttıkça, daha fazla otomobil yola çıkıp o boşluğu dolduracaktır.

Trafiğe yeni yollar, tüneller ve etkin uygulanan trafik kuralları çözüm sağlar.

Sizin bu konulardaki düşüncelerinizi merak ediyorum. Yorumlar kısmında paylaşabilirsiniz.

Önceki İçerikParam olsa alırdım | İleri teknoloji oyuncaklar
Sonraki İçerikSon 1 ayda AliExpress’den aldıklarım

6 YORUMLAR

  1. Bostancı’da çalışırken Kadıköy-Tavşantepe metrosunu kullanıyordum. Kartal’dan biniyordum. Ama kapıda gidiyordum. Aslında bindiğimde o kadar kalabalık olmuyordu ama sabah saati Bostancı’da inmek için metronun içinde mücadele vermek gerekli. Sırf o yüzden kapıda gidiyordum 🙂 Bu bahsettiğim hattın avantajı E-5 e yakın oturanlar için oldu. Biz metroya da ulaşmak için araç kullanıyoruz. Gidiş dönüş masrafını da düşünün işte.. Günlük yol paranız 10 TL ‘ye yaklaşıyor. Trafiğin asla çözümü olmadı. Olmayacak. Ama bi avantajı var trafiğe takılmıyor 🙂 Yolculuk süresini herhangi bir aksaklık olmaz ise tahmin edebiliyorsunuz. 🙂

  2. Problem ortaya çıkan boşluğu yeni otomobillerin doldurması değil, İstanbul’un sürekli göç almasına çanak tutmaktır. Tek ama tek sebebi budur.
    Ben söyleyeyim şimdiden, yeni havaalanı İstanbul’a 5 sene içinde en 5 milyon, Kanal İstanbul gibi saçma sapan ve çevre düşmanı proje de hayata geçer ise en az 10 milyon nüfus eklenir demedi demeyin.

  3. Metro ile yaptığın yorumlara tamamen katılıyorum. Tamamen yanlış yapılmış bir proje. Kolaylığa kaçılmış. Sen pazarda hiç adam ağzı görmedin mi? diye bir Ata sözümüz varır. Bakarsın, metrosunu yapalı 100 yıl olmuş şehirler var. Artı yönlerini eksi yönlerini araştırırsın. Ona göre hazırlarsın projeni.

    • Metro öyle, hemen olacak bir şey değil. O hat, omurga hat; hemen her en yakın durağa senkronize olacak bir şey değil. Bir kaç yıl içinde olabilecek bir şey de değil. Elalem, 100 yıl boyunca ekleye ekleye, sizin istediğiniz gibi bir metro ağına ulaşabildi. Öyle, metrobüs hattı koyar gibi koyamazsınız.
      Omurga hat, çünkü o mesafe iki Yakayı bağlayan en kısa ve ortak olan mesafedir. Üç köprü bir tünele rağmen neden herkes Boğaziçi Köprüsünü kullanıyor sanıyorsunuz?
      İki Yakayı da dikkate alarak, burada tek bir eleştiri yapılabilir bence. O da Boğazı geçen hat neden bağımsız bir hat olarak yapılmıştır? Hem yapana hem kullanana maddi ve manevi maliyete sebep olmaktadır.

  4. adam park yeri yok diye arabasını emniyet şeridine park ediyor, ceremesini ben çekiyorum. gece 11.30’da bile yeniköy’den tarabyaya kadar trafik var. yol çok daralıyor ve araç geçişleri de haliyle yavaşlıyor. restoranların park ettikleri arabalar ise ayrı dert. adamlar yola gir-çık yapa yapa trafiği alt üst ediyorlar.

    toplu taşımada ise araçların sefer sayısının az olması ve erken bitmesi sorunu var. ben toplu taşıma kullanıyorum, gündüz 2 minibüs hattı var akşam 1 hat. akşam geçen hat ise trafik olan sahilden gidiyor. yani toplu taşımaya biniyorsanız trafiğe girmek zorundasınız.

    trafik demişken asker uğurlaması adı altında magandalık yapanlara ise hiç kimse bir şey demiyor. polisler dahil.vatv

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz